Gezonde leefstijl in de Aziatische Toko
Jouw tour guide voor een gezonde leefstijl, Asian Style Deel 2: noodles en rijst
Vind je het ook zo overweldigend wanneer je een Aziatische toko binnenloopt? Weet je niet wat je er allemaal kan kopen of waar je het voor kunt gebruiken? Lees dan vooral verder, want in deze serie blogs geef ik je een inkijkje in de Aziatische supermarkt en geef ik je tips over welke producten een must zijn voor een gezonde leefstijl!
In deel 1 van deze serie blogs bespreek ik de groente-afdeling. Deel 2 gaat over noodles & rijst. In deel 3 lees je over de smaakmakers en de kruiden en specerijen. In deel 4 van jouw tour guide door de Aziatische toko bespreek ik de diepvriesproducten. In deel 5, heel belangrijk, de snacks (ja, ook die ja!) en in het zesde en laatste deel de non-food afdeling. Zo weet je per categorie wat er allemaal te koop is, krijg je een top 5 van producten die je kunt uitproberen én leer je nieuwe recepten waarin je jouw kennis direct kunt toepassen! Zo loop je de volgende keer zelfverzekerd door de gangpaden.
Wist je dat je bij Powered by Candy 2 vrijblijvende trainingen krijgt om zelf te ervaren hoe het is om personal training aan huis te krijgen? Ik vind het belangrijk dat wanneer jij jouw lichaam aan mij toe vertrouwt, je dat in volle overtuiging doet – en dat heeft tijd nodig. Vandaar de 2 vrijblijvende trainingen. Ervaar hoe het is en dan gaan wij samen aan jouw gezondheid werken!
Vind snel je weg in de Aziatische supermarkt!
Noodles en rijst
In dit deel bespreken we één van mijn favoriete ingrediënten, namelijk noodles & rijst.
Oh, dit is ook een afdeling waar je je kunt uitleven. Zoveel smaken! Je weet soms niet welke noodles lekker zijn en daarom is het fijn dat je ook losse pakjes kan kopen. Kan je van alles en nog wat proberen. Kip, varken, garnaal of vegetarische smaak. Het kan allemaal!
Volg je nieuwsgierigheid en neem overal een kijkje. Maar let op: dat kan best overweldigend zijn! Van sommige producten heb je vast wel eens gehoord, maar weet je niet hoe je ze kunt bereiden. En er zijn producten waarvan je niet eens wist dat het bestonden!
In dit blog laat ik mijn top 5 producten aan jou zien. Lees verder en leer hoe je ze kunt verwerken tot een gerecht en hoe je het kan bereiden.
Naast de noodles vind je in de toko ook meestal grote zakken rijst op de grond liggen. In de Aziatische cultuur is het gebruikelijk om een zak van 10 of zelfs 20 kilo te kopen. Aziaten eten bijna elke dag rijst, en dan is het voordeliger om een grote zak te kopen. Maar het is ook mogelijk om een kleinere zak te kopen van 4,5 kilo.
Jasmijnrijst is wel het lekkerste om te eten wanneer je een avondje Aziatisch gaat koken. Dan heb je nog de keus in halve korrels of hele korrels. Dit is maar net wat je zelf lekker vindt. Ik koop meestal hele korrels.
Weersta de verleiding om in één keer alle onbekende producten mee te nemen. Hieronder de top 5 producten die perfect zijn om uit te proberen.
Soon Veggie Ramyun
Wat is het?
Soon Veggie Ramyun is een voorgekookte en gedroogde noodle, waar je snel een lekker maaltje van kunt maken. In het zakje zit een pakketje met aroma poeder en gedroogde groenten. Het merk Nongshim komt uit Korea en ze staan ook bekend om hun lekkere snacks. Deze bespreken we in deel 5 van deze blogserie.
Wat kan je ermee?
Met voorverpakte noodles kan je vaak alleen noodle soep maken. Wanneer ik tussen de personal trainingen door even naar huis kan, dan maak ik snel deze noodles met een ei en verse groenten er doorheen. Zo heb ik binnen no-time een snelle, heerlijke en warme lunch gemaakt.
Bereiden is eenvoudig: zet een pan met water op en wanneer het kookt gooi je het aroma poeder en de gedroogde groenten in de pan. Vervolgens kan je er zelf diverse groenten bij doen (harde groenten even laten koken, voordat je de noodles erin doet). Vervolgens leg je de noodles ook in de pan en roer je tot de noodles de gewenste bite hebben. De één vindt zachte noodles lekker, de ander vindt ‘chewy’ noodles lekkerder. Ontdekt zelf wat je lekker vindt!
Kleed je noodles aan met diverse groenten, tofu of kip. Je kan van alles proberen! Zo maak je van iets makkelijks toch een volwaardige maaltijd.
Curry Lai Mian (Laksa)
Wat is het?
Laksa is een premium voorverpakte noodle, maar wel één die ontstaan is om mensen makkelijk gerechten te laten bereiden met behoud van uitmuntende kwaliteit. De gerechten zijn makkelijk te maken zonder al te veel te moeten doen. Het heeft een unieke samenstelling van kruiden en heeft een romigere smaak / bouillon dan andere voorverpakte noodles. Wil je jezelf extra goed trakteren, dan raad ik je aan om deze een keer te proberen.
Wat kan je ermee?
Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gooi diverse groenten in de pan, zodat je sneller vol zit en je hebt dan ook meteen je portie groenten op. Denk aan paksoi, taugé, visballetjes of tofu.
Vermicelli / mihoen
Wat is het?
Vermicelli of mihoen is een dunne noodle gemaakt van rijstbloem. Mihoen wordt vaak verward met glasmie, maar het is eenvoudig te herkennen, omdat mihoen – in tegenstelling tot glasmie, niet doorzichtig is. Daarnaast is mihoen makkelijk te onderscheiden van bami. Bami is dikker en geler van kleur dan mihoen. Mihoen kan aan elkaar plakken, wanneer je het na het koken niet goed afspoelt.
Wat kan je ermee?
Mihoen kun je als soep eten, wanneer je zelf eerst de bouillon maakt. Maar je kan er droog mihoengerecht van maken. Dit houdt in dat je de mihoen eerst kookt, laat uitlekken en vervolgens met ei, ui, bosui, reepjes groenten, gaat wokken. Lekker met een beetje sambal! Met mihoen kan je alle kanten op, afhankelijk waar je zin in hebt.
TIP 1 Probeer eerst een aantal smaken uit. Pak van elk merk één smaak waarvan je denkt dat het lekker is. Weet je echt niet welke je moet kiezen? Een hele goede (maar wel de duurste) noodle is Laksa. De bouillon is zo ontzettend smaakvol! Plus de chewy noodles die je er dan bij doet…héérlijk! Noodles van het merk Shin Ramyun zijn ook lekker!
TIP 2 Je kan tegenwoordig overal wel een rijstkoker kopen. Maar haal er eentje bij de toko. Met een rijstkoker kan je namelijk veel meer dan alleen maar rijst koken. Je kan er bijvoorbeeld ook groenten mee stomen of aardappels mee koken!
Shrimp-egg noodles
Wat is het?
Garnalen noodles zijn vooral in Hong Kong en Guangdong heel populair. Op elke hoek van de straat kan je garnalen noodles eten. Het is qua structuur en dikte anders dan de voorverpakte noodles. Een van de kenmerken die deze noodle onderscheidt van anderen is de garnalenkuit die kleine zwarte vlekken vormt op de noodles. De smaak van garnalen proef je subtiel, maar overheerst niet.
Wat kan je ermee?
Anders dan de twee voorgaande noodles, is deze het lekkerste wanneer je het wokt. Even de noodles koken en uit laten lekken. Vervolgens kan je kip, varkensvlees, garnalen of tofu gebruiken. En alles goed roeren, zodat je een lekkere wok noodlegerecht hebt.
Jasmijnrijst
Wat is het?
Jasmijnrijst komt oorspronkelijk uit Thailand. Het heeft een nootachtige smaak en in Nederland wordt het vaak pandanrijst genoemd. In de Aziatische keuken wordt vaak jasmijnrijst gebruikt, omdat het lekker is en goed past bij de gerechten. Jasmijnrijst heb je in halve en hele korrels. Daarnaast is jasmijnrijst heel gezond, want het zit boordevol belangrijke voedingsstoffen als B1, B3 en ijzer. Dat heb je nodig om de koolhydraten in energie om te zetten en om zuurstof door het bloed te vervoeren.
Hoe maak je het schoon? En hoe kook je rijst in een rijstkoker en in een pan?
Spoel de rijst altijd een paar keer af, totdat het water niet meer troebel is. Doe dit minimaal 3 keer en niet maximaal 4, want dat brengt dan weer ongeluk. (4 = een ongeluksgetal in Azië.) Wanneer je een rijstkoker hebt, dan is het heel simpel: een paar keer wassen, schoon water erbij (gebruik de Aziatische methode: stop je vinger in de pan tot je vingertopje de bovenkant van de rijst raakt, en vul de pan vervolgens met water tot je eerste vingerkootje!) en dan knopje aanzetten. Geen omkijken er meer naar en je hebt binnen 15 minuten héérlijke, verse rijst. Gebruik je een pan? Eerst schoonmaken, water bij en dan op het vuur zetten, totdat het kookt. Zet het vuur uit wanneer het begint te koken, giet overtollige water weg en zet de deksel erop. Na 6 minuten even goed roeren en dan heb je verse rijst. Met een rijstkoker behoud je de nootachtige geur en aroma, omdat de stoom in de pan blijft. Bij het gebruik van een pan gooi je het water weg tijdens het proces en laat je het daarna stomen. Iets minder smaak dus, maar werkt prima wanneer je geen rijstkoker hebt!
Eerste Hulp in de Toko!
Kom je in de toko een product tegen dat je niet kent? Wil je weten wat het is of wat je ermee kunt doen?
Je kan mij altijd mailen op hello@poweredbycandy.nl en om hulp vragen. Ik juich je alleen maar toe wanneer je openstaat om nieuwe producten te proberen. En daar help ik jou graag bij!
MEER WETEN OVER AZIATISCHE VOEDING VOOR JOUW GEZONDE LEEFSTIJL?
Ben je bezig om af te vallen of ben je bepaald dieet aan het volgen? Bij Powered by Candy wordt het woord ‘afvallen’ niet gebruikt. Ook werk ik niet met een voedingsplan of met een dieet plan. Ik geloof dat een gezonde leefstijl vooral bestaat uit een goede balans tussen bewegen, eten en ontspannen.
Wil je leren hoe je met een gerust gevoel kan ‘zondigen’ en dat het toch lukt om af te vallen? Maak dan nu een afspraak voor een intake!
Personal training aan huis voor vrouwen in Den Haag, Voorburg, Leidschendam, Rijswijk en Delft.
Wist je dat Powered by Candy personal training aan huis biedt?
Ervaar jij een volle dag met je werk, kind(eren), huishouden, koken, nadenken wat je allemaal nog moet doen voor je gezin? En kom je maar niet aan jezelf toe?
Dan biedt Powered by Candy personal training aan huis. Ik kom naar je toe en samen gaan wij aan jouw doelen en wensen werken. Met eigen materiaal en een dosis humor gaan wij werken aan JOU! Kom in je kracht, zodat je jezelf niet verliest in deze hectische maatschappij